12-02-2020

Ανακοίνωση έναρξης Ομάδας Προσωπικής Ανάπτυξης και Στήριξης για Γονείς παιδιών με Αναπτυξιακές Διαταραχές

Η Επιτροπή Προστασίας των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία (ΕΠΑΝΑ) μέσω του προγράμματος της Συντονιστικής Υπηρεσίας Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης (ΣΥΕΠΠ), ανακοινώνει την έναρξη Ομάδας Προσωπικής Ανάπτυξης και Στήριξης για Γονείς παιδιών με Αναπτυξιακές Διαταραχές.

Σε ποιους απευθύνεται: Γονείς παιδιών 2 – 10 χρονών με οποιαδήποτε διαταραχή στην ανάπτυξη: σύνδρομο (Down, Angelman, Prader-Willi, Klinefelter, κτλ.), φάσμα αυτισμού, εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, κ.α. 

Σκοπός της ομάδας: Η δημιουργία ενός χώρου όπου οι γονείς να μπορούν να ανταλλάξουν σκέψεις, εμπειρίες, προκαταλήψεις, συναισθήματα και γνώση για τον γονικό τους ρόλο, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, τις προσδοκίες, τα όνειρα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα στοχεύει στην ανακούφιση των γονιών, την ενδυνάμωσή τους, τη στήριξη στον πολυδιάστατο ρόλο που έχουν να επιτελέσουν, την αποτελεσματικότερη επικοινωνία εντός της οικογένειας, και την ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων με άλλους γονείς.

Συμμετοχή: Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η ομάδα δεν είναι ανοιχτή προς το κοινό, με την έννοια ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να συμπληρώσουν δήλωση συμμετοχής, να έρθουν στις περισσότερες συναντήσεις και να πληρούν το κριτήριο του γονιού παιδιού 2 – 10 χρονών με οποιαδήποτε διαταραχή στην ανάπτυξη. Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων ορίζονται τα 5 άτομα και μέγιστος τα 10 άτομα.

Διάρκεια: 6 συναντήσεις, διάρκειας 90 λεπτών

Ημερομηνίες: 05/03, 12/03, 19/03, 26/03, 02/04, 09/04 (Πέμπτη), ώρα 08:30 – 10:00π.μ.

Χώρος:  Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης-Λογοθεραπείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Διεύθυνση: Λεοντίου 1, 196/3, 3022 Λεμεσός (χώρος Παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού- Βορειανατολική πτέρυγα).

Συντονίστρια: Άννα Χατζηττοφή, Κλινικός Ψυχολόγος – Λειτουργός Συντονιστικής Υπηρεσίας Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης Επαρχίας Λεμεσού/Πάφου.

Διοργανωτές: Επιτροπή Προστασίας των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία με τη συνεργασία του ΤΕΠΑΚ

Τρόπος λειτουργίας: Η ομάδα λειτουργεί με απόλυτη εχεμύθεια, σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε συμμετέχοντα και εμπιστευτικότητα. Οτιδήποτε συζητείται εντός της ομάδας δεν βγαίνει προς τα έξω. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο αφού η ομάδα λειτουργεί στα πλαίσια βιωματικής προσέγγισης, δηλαδή με αναφορά σε προσωπικά βιώματα και χρήση βιωματικών ασκήσεων.

849734af23.pdf